Verbazing over mogelijk ‘geheim gasberaad’

GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft bij RTV Noord verbaasd gereageerd op een mogelijk ‘Groningen Overleg’, oftewel een geheim gasberaad tussen de overheid en de NAM.

In het Groningen Overleg zou volgens RTV Noord regelmatig overleg zijn tussen het ministerie van Economische Zaken, de Nationaal Coördinator Groningen, het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de NAM.

GroenLinks baseert zich op een overzicht van ambtelijke stukken en rapporten die naar buiten zijn gekomen via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Van Tongeren trekt de conclusie dat er een geheim gasberaad is, waarin bijvoorbeeld besluiten van de Tweede Kamer worden besloten.

"Ik ben totaal verrast", zegt Van Tongeren op de site van RTV Noord. "Wij als Tweede Kamer worden hier volledig buiten gehouden. Dat zo'n overleg nog bestaat. Ik ben verbaasd dat er zoveel overleg is tussen het ministerie en de NAM."

Banden doorsnijden

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eerder nog dat de innige banden tussen de spelers in het gasgebouw juist doorgesneden moesten worden.

Volgens Van Tongeren zou ook Hans Alders, de Nationaal Coördinator, meedoen aan de gesprekken. Ze vindt dat uiterst merkwaardig. Een woordvoerder van Alders laat op RTV Noord weten dat een dergelijk overleg niet zou bestaan. Alders zou er in ieder geval niet aan hebben deelgenomen, aldus de woordvoerder.

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie