NAM heeft net iets minder gas gewonnen dan toegestaan

De NAM heeft afgelopen gasjaar, dat 30 september eindigde, net iets minder gas gewonnen dan de 27 miljard kuub die de NAM maximaal uit de grond mocht halen.  

In totaal haalde de NAM 26,98 miljard kubieke meter gas naar boven. De Raad van State had eerder bepaald dat de NAM maximaal 27 miljard kuub gas mocht winnen.

Voor het komende gasjaar, dat op 1 oktober is ingegaan, heeft de minister van Economische Zaken het productieplafond verder verlaagd naar 24 miljard kubieke meter. Alleen in koude winters en voor zover dit noodzakelijk is mag meer aardgas geproduceerd worden. 

Minister Kamp van Economische Zaken bepaalde in juni 2015 dat de productiebeperkingen voor het Groningen-veld voortaan per ‘gasjaar’ worden vastgesteld en niet meer per kalenderjaar. Door dit besluit ligt de koude periode (oktober tot maart), waarin de vraag naar aardgas het hoogst is, aan het begin van het gasjaar. Hierdoor is de kans kleiner dat voor het einde van het gasjaar het productieplafond al is bereikt.

Tijdens de koudere wintermaanden neemt de vraag naar aardgas toe, vooral om huizen te verwarmen. Zo'n 93 procent van de Nederlandse huishoudens is aangesloten op het aardgas uit het Groningen-gasveld.

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie