Deeltjesversneller met speciaal konvooi richting stad

Met een speciaal konvooi wordt in de nacht van dinsdag op woensdag een deeltjesversneller van Antwerpen naar Groningen vervoerd. 

De 220 ton wegende protonenversneller gaat naar het Protonencentrum van het UMCG, waar mensen met kanker vanaf eind 2017 behandeld kunnen worden met protonentherapie.

De deeltjesversneller wordt vervoerd op twee grote trucks. In de stad Groningen zullen kruispunten tijdelijk worden afgesloten om het transport te laten passeren.

De verwachting is dat het transport woensdagochtend om 5.00 uur bij het UMCG arriveert.

Hijskraan

Woensdag wordt de deeltjesversneller met een enorme hijskraan via het dak het gebouw in gehesen. Om het gewicht van de hijskraan met de deeltjesversneller goed te verdelen, is er een stalen platform met 22 heipalen gemaakt. De hijswerkzaamheden beginnen rond 11.00 uur en nemen enkele uren in beslag.

Bij protonentherapie wordt een tumor bestraald met protonen. Dit zijn positief geladen deeltjes die in beweging worden gebracht door een deeltjesversneller.

Behandelcapaciteit 

Het aantal met protonentherapie te behandelen patiënten in het UMCG neemt gefaseerd toe tot 600 per jaar. De minister heeft gekozen voor een beheerste introductie van protonentherapie in Nederland met een maximale behandelcapaciteit van in totaal 2200 patiënten per jaar en maximaal vier vergunningen voor zorgaanbieders.

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie