Groningers redelijk op de hoogte van verkeersregels

Groningers zijn redelijk op de hoogte van verkeersregels: gemiddeld scoren ze een 6,3. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 6,1.

Dat blijkt uit de landelijke Verkeerskennistest van verzekeraar Generali.

Hoe langer iemand in het bezit is van een rijbewijs, hoe minder verkeerskennis, zo blijkt uit het onderzoek. Personen ouder dan 40 jaar scoren over het algemeen lager dan personen jonger dan 40 jaar, vooral als het gaat om verkeersborden en nieuwe verkeersregels.

Jongeren tussen de 18 en 25 jaar hebben de meeste kennis van voorrangsregels. Babyboomers hebben dan weer de minste voertuigkennis van alle leeftijdsgroepen.

Fouten 

De meeste fouten werden gemaakt bij de vraag over het puntenrijbewijs. Maar weinig mensen weten dat de puntentelling voor iedereen geldt en niet alleen voor jongeren.

Wat mannen al veel langer beweren, lijkt nu officieel vastgesteld: mannen hebben meer verkeerskennis dan vrouwen. In cijfers: een 6,3 voor de mannen en een 5,9 voor vrouwen. Dat geldt voor kennis van voorrangsregels, nieuwe regels, borden én het voertuig.

Kilometers

Wie jaarlijks meer kilometers maakt, heeft ook meer verkeerskennis. Automobilisten die minder dan 7.500 km per jaar rijden, scoren gemiddeld een 5,9 op de test. Mensen die jaarlijks meer dan 50.000 km rijden, hebben een gemiddelde score van 6,7.

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie