'Zwakke financiële positie van Haren geen reden tot fusie'

De zwakke financiële positie van de gemeente Haren hoeft niet een reden te zijn voor een verplichte fusie met Groningen en Ten Boer. Dat is de conclusie van een nieuwe onderzoek.

Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere overheden (COELO) presenteerde maandag een onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van het Burgercomité Haren, dat vecht voor zelfstandigheid van de gemeente.

De provincie Groningen wil dat Haren opgaat in een grote gemeente met Groningen en Ten Boer. Een van de gegeven redenen is dat Haren er financieel slecht voorstaat. COELO onderzocht de financiële positie van de gemeente.

Positie is zwak

Het COELO concludeerde dat de positie inderdaad zwak is, maar dat het geen acute problemen oplevert. De situatie is ook niet zo ernstig dat de zelfstandigheid meteen opgegeven moet worden. Dat de situatie niet zo erg is, blijkt volgens de onderzoekers ook uit het feit dat de gemeente nog niet onder toezicht staat.

Volgens wethouder Michiel Verbeek is een gedwongen herindeling op financiële gronden dan ook volstrekt onterecht, zo laat hij weten op de site van RTV Noord.

Het Burgercomité is blij met de uitkomst van het onderzoek. Het betaalde 14.000 euro aan het COELO, waarvan de gemeente 6.000 euro subsidieerde. Het COELO is een onafhankelijk kennisinstituut op het gebied van lokale en regionale lasten en is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie