Aftellen tot start Noorderzon kan beginnen

Op 18 augustus gaat in het Noorderplantsoen Noorderzon van start, hét zomerfestival van Groningen.

Het festival start op donderdag 18 augustus en duurt tot 28 augustus. Het kloppende hart van het festival is het idyllische Noorderplantsoen, dat voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een gezellig en gratis te bezoeken festivaldorp.

Theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst gaan hier hand in hand met eten, drinken en gezelligheid.

Op het programma staat traditioneel veel theater, muziek, dans en film van zowel nationale als internationale artiesten. Het festival wordt dit jaar geopend met de voorstelling Chekhov´s First Play van het jonge gezelschap Dead Centre.

Bezoekers dragen tijdens de hele voorstelling een koptelefoon, waardoor op bizarre en grappige wijze live commentaar wordt gegeven op datgene wat op het toneel gespeeld wordt.

Vrijwillige acteurs

Net als vorig jaar is ook het Spaanse collectief El Conde de Torrefiel weer van de partij. Het collectief van schrijvers, muzikanten, dansers en videokunstenaars is nu te zien met een nieuw project: Guerilla. Hiervoor zijn maar liefst tachtig vrijwillige, lokale acteurs nodig.

De Zwitserse kunstenaar Mats Staub maakt speciaal voor Noorderzon portretten van acht bezoekers en Sara Vanhee heeft voor haar voorstelling Oblivion een jaar lang verzameld wat ze anders weggegooid zou hebben.

Internationaal muziekprogramma

Het is slechts een greep uit de voorstellingen die deel uit maken van het hoofdprogramma. Daarnaast belooft het festival nog een breed scala aan subprogramma’s, van een ijzersterk internationaal muziekprogramma en tientallen voorstellingen in zeecontainers tot een mini-literatuurfestival.

Van een speelveld vol doe-dingen en voorstellingen voor kinderen tot beeldende kunst overal op het festivalterrein.

Ook zonder een voorstelling te bezoeken is het tijdens Noorderzon goed toeven in het Noorderplantsoen. Zowel nationaal als internationaal staat het festival bekend om z’n goede sfeer, gezellige terrassen en heerlijke eettentjes. Niet voor niets trekt het festival jaarlijks dan ook zo’n 135.000 bezoekers uit Groningen, de rest van het land en de rest van de wereld.

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie