Airport Eelde ziet passagiersaantallen dalen

Het aantal passagiers op Groningen Airport Eelde is in de eerste helft van dit jaar met 17 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste zes maanden van dit jaar vervoerde het vliegveld 68.000 passagiers. Vorig jaar waren dat er nog 82.000. Het aantal vluchten nam ook af met dertig naar 1041 in totaal.

De dalende passagiersaantallen worden volgens adjunct-directeur Chiel Stutterheim veroorzaakt door politieke onrust en de vluchtelingenproblematiek in Turkije en Griekenland. "Vanaf Eelde vertrekken veel vakantievluchten naar die landen en dat maakt ons kwetsbaar. De boekingen bleven achter en daarom worden we ook relatief hard getroffen door de internationale ontwikkelingen", zegt hij.

Kopenhagen

Groningen Airport Eelde lanceert per 16 september wel een nieuwe verbinding met de internationale luchthaven van Kopenhagen. Dat moet in het eerste jaar leiden tot 25.000 extra passagiers. "De vluchten zijn net boekbaar, dus we hebben nog geen inzicht in de bezetting." Over de andere vluchten is Stutterheim tevreden. "Zowel Gdansk als Londen doen het beter dan vorig jaar."

De luchthaven verwacht dat de dalende trend zich ook in het tweede halfjaar nog doorzet, omdat er ook in die periode veel vakantievluchten gepland stonden. "We gaan nu hard aan de slag om samen met de touroperators voor volgend jaar andere vakantiebestemmingen te zoeken", besluit Stutterheim.

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie