Groningen verwijst gasbesluit naar prullenbak

De provincie Groningen, de bevingsgemeenten, waterschappen en de Veiligheidsregio wijzen het nieuwe gasbesluit van minister Kamp af. Ze vinden dat de gaswinning onvoldoende wordt teruggeschroefd.

De minister besloot onlangs om de gaswinning verder terug te schroeven naar een maximale winning van 24 miljard kuub per jaar. Die afspraak geldt de komende vijf jaren.

De Groningse partijen vinden dat nog steeds teveel en hebben een zienswijze ingediend. Er zijn nog te veel onduidelijkheden en de minister houdt ook te weinig rekening met de veiligheid, het voorkomen van schade, psychische effecten en de gevolgen voor de economie en de leefbaarheid.

Regie

De Groningers willen dat de regie meer naar de Nationaal Coördinator Groningen moet. De NAM en het CVW hebben nog te veel een vinger in de pap als het gaat om de nieuwbouw- en opkoopregeling en bij het versterken van woningen en het oplossen van schade. Benadrukt wordt dat de maatschappelijke impact van de gaswinning nog steeds erg groot is.

De zienswijze moet formeel voor 11 augustus worden ingediend. De minister moet de zienswijze meenemen bij het nemen van een definitief gaswinningsbesluit. Dat doet hij voor 1 oktober. De Tweede Kamer debatteert voor die tijd ook nog over het voorgenomen besluit.

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie