Facebookactie tegen uitzetten van 18-jarige Mariam Korashvili

De mentor van de 18-jarige Mariam Korashvili is een Facebook-actie gestart om te voorkomen dat het meisje wordt uitgezet naar Georgie.

Mariam kreeg vorige week van de rechter te horen dat ze terug moet naar haar geboorteland. Ze vluchtte zeven jaar geleden naar Nederland omdat het in haar eigen land onveilig zou zijn.

De Georgische wil graag in Nederland blijven, maar valt niet onder het kinderpardon omdat er een paar kleine foutjes zijn gemaakt tijdens haar asielprocedure. Zo heeft ze formeel niet voldoende meegewerkt. Zo had ze volgens de mentor tickets naar Georgië moeten boeken, ook al mocht ze op dat moment in Nederland blijven. Ook had ze haar paspoort moeten verlengen op het moment dat die bij de IND lag.

Juridisch en politiek steekspel

Haar mentor Niko Mensink is het er niet mee eens en heeft nu in een brief aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff gevraagd om gebruik te maken van zijn bevoegdheid om voor Mariam een uitzondering te maken. "Alleen op deze puur juridische gronden heeft IND bereikt dat de asielprocedure voor Mariam een negatief eindresultaat heeft gekregen en uiteraard doet het IND dat omdat zij daartoe opdracht heeft gekregen van de politiek", aldus Mensink.

"U bent nu de enige die nog kan voorkomen dat Mariam het slachtoffer wordt van dit juridische en politieke steekspel", zo besluit de mentor de brief, waarvan hij hoopt dat die massaal wordt gedeeld. Inmiddels hebben meer dan 150 Facebookvolgers dat al gedaan.

Volgens de mentor doet het meisje er alles aan om een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de Nederlandse maatschappij. Ze zit inmiddels in de examenklas van het VWO en doet het dan ook goed op school.

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie