Groningen in de ban van F-16's die door geluidsbarrière vliegen

Groningen is maandag rond twintig voor vier opgeschrikt door twee F-16 straaljagers die door de geluidsbarriere gingen en zorgden voor twee enorme knallen. Ze deden dat om een onbekend vliegtuig te onderscheppen.

De knallen werden gevoeld en gehoord in een groot deel van het Noorden.

Op het Twitteraccount van vliegbasis Volkel werd een Quick Reaction Alert gemeld, wat inhoudt dat er een onbekend vliegtuig in Nederlands luchtruim hangt en wordt onderschept. Een F-16 mag dan door de geluidsbarrière vliegen. Daarvoor moeten ze een snelheid van meer dan 1200 kilometer per uur behalen.

Er is nog wel onduidelijkheid, omdat er tussen drie en vier uur ook een oefening zou zijn, waarbij mogelijk knallen te horen waren in de omgeving van Tiel. Defensie komt later op de middag met een toelichting.

Burgervliegtuig

Volgens RTV Noord was er inderdaad een burgervliegtuig waarmee de luchtverkeersleiding geen contact meer kon krijgen. Het contact zou nu wel weer zijn hersteld. Tegen RTV Oost zei een woordvoerder dat het inderdaad "voor het echie" was.

De knallen zorgden er wel voor dat veel mensen schrokken en de straat op gingen. Ook op Twitter werden veel vragen gesteld.

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie