Experts hebben forse kritiek op bevingsonderzoeken

Drie aardbevings- en gaswinningsexperts vinden dat er nog steeds veel onduidelijkheden zijn over de risico's van de gaswinning in Groningen. Ze hebben kritiek op de nieuwste onderzoeken van bijvoorbeeld de NAM.

Dat meldt de NOS zaterdag.

Volgens geoloog is Groningen door het verder dichtdraaien van de gaskraan veiliger geworden, maar bestaat er nog steeds kans op een zwaardere beving. Dat bevestigen ook professor Manuel Sintubin, hoogleraar geologie aan de universiteit van Leuven en oud NAM-ingenieur Adriaan Houtenbos.

De drie experts verschijnen binnenkort bij een hoorzitting van de Tweede Kamer, omdat ze een van de weinige onafhankelijke deskundigen zijn. De experts zullen dan kritisch zijn. Ze vinden dat de bevingsonderzoeken niet onafhankelijk genoeg zijn.

De experts willen dat de nadruk wordt verlegd. Nu houdt men vooral rekening met hoeveel gas de NAM maximaal kan winnen, terwijl andere vragen onbeantwoord blijven. Ze willen bijvoorbeeld meer onderzoek naar de typen ondergrond en de scheuren die door de bodem lopen.

Lees meer over:

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie