'Glutenintolerantie kan bijdragen aan ontstaan bloedcelkanker'

Een kleine groep patiënten met glutenintolerantie ontwikkelt een agressieve vorm van witte bloedcelkanker. 

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben vastgesteld dat de glutencellen van het immuunsysteem stoffen laten produceren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze dodelijke bloedkanker.

"Het immuunsysteem wordt alom gezien als een bondgenoot in de strijd tegen kanker, maar blijkbaar gaat dat niet altijd op", zegt onderzoeksleider Jeroen van Bergen.

Gluten

Sommige mensen krijgen na het eten van granen als tarwe, gerst en rogge heftige chronische ontstekingen in de dunne darm. Boosdoeners zijn bepaalde eiwitten, zogeheten gluten. Cellen van het afweersysteem reageren dan zeer heftig op deze gluten.

Coeliakiepatiënten houden de klachten over het algemeen goed in de hand met een glutenvrij dieet. Bij een kleine groep patiënten ontstaat een kwaadaardige, ongeneeslijke vorm van witte bloedcelkanker (lymfoom).

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie