Ondervoede patiënten lopen meer risico bij ziekenhuisopname

Bijna 15 procent van de mensen die worden opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen is bij binnenkomst al ondervoed.

Onderzoek onder ruim een half miljoen patiënten door onder meer de Stuurgroep Ondervoeding, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en VUmc, afdeling Diëtetiek Voedingswetenschappen, heeft dat uitgewezen.

Ondervoede patiënten herstellen langzamer en hebben meer en ernstiger complicaties, stellen de wetenschappers. Zij krijgen te maken met een verminderde spiermassa met als gevolg een afname van de algehele conditie en een afgenomen hart- en longcapaciteit. Dit heeft onder andere een langere opnameduur en een verhoogd gebruik van medicijnen tot gevolg, wat toename van de ziekenhuiskosten betekent.

Wel zijn er grote verschillen tussen de verschillende ziekenhuisafdelingen. Het percentage ondervoede patiënten varieert per medisch specialisme van 2 tot 38 procent. Bij specialismen als geriatrie, oncologie, inwendige geneeskunde en gastro-enterologie komt ondervoeding het vaakst voor. Deze patiënten liggen daardoor 1,4 dag langer in het ziekenhuis.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 06.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie