Miljoenen voor onderzoek naar gezondheidszorg voor vrouwen

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) steekt 12 miljoen euro in onderzoek naar de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen.

Dat maakt het ministerie maandagochtend bekend. Volgens de minister kunnen de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen groot zijn. Zo zouden vrouwen 60 procent meer kans hebben op bijwerkingen bij het gebruik van medicijnen.

Ook wordt onderzoek nu vaak toegespitst op mannen, terwijl vrouwen soms een andere diagnose moeten krijgen. Daarnaast liggen de totale zorgkosten bij vrouwen hoger en is er meer sprake van ziekteverzuim onder vrouwen.

"We weten dat er verschillen zijn, maar over de oorzaken en gevolgen hiervan weten we nog veel te weinig", stelt de minister. 

"We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. We weten veel te weinig van hoe dat bij vrouwen anders zou moeten. Dat is niet acceptabel." 

Met het extra geld kan er onderzoek worden gedaan naar specifieke oorzaken en ziektebehandelingen bij vrouwen. Dat moet volgens Schippers de kwaliteit van de zorg en de kwaliteit van leven voor vrouwen "aanzienlijk verbeteren".

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 06.00 uur weten wat het nieuws wordt?