Duur longkankermedicijn voortaan vergoed

Het medicijn nivolumab voor de behandeling van longkanker wordt per 1 maart via het basispakket vergoed. 

Minister Edith Schippers (VWS) heeft dat donderdag besloten na onderhandelingen met de fabrikant over een lagere prijs dan aanvankelijk de bedoeling was.

Die prijsafspraak is ook van toepassing op de behandeling van huidkanker (melanoom) en andere toepassingen die de komende vier jaar te verwachten zijn.

Het Zorginstituut adviseerde Schippers in december dat de effectiviteit van het middel in verhouding tot de kosten ''zeer ongunstig'' was. De kosten per gewonnen levensjaar werden toen op 134.000 euro begroot. Door prijsonderhandelingen vallen de totale zorguitgaven aan nivolumab veel lager uit.

'Tevreden'

Schippers zegt in een toelichting dat zij het advies van het Zorginstituut heeft gerespecteerd bij haar besluit. De minister is ''tevreden over de maatregelen die de artsen nemen voor het gepast gebruik''. Volgens Schippers biedt het resultaat ''patiënten meer perspectief in hun strijd tegen kanker".

KWF Kankerbestrijding hoopt dat deze maatregel de weg vrijmaakt om andere innovatieve en dure medicijnen in het basispakket te krijgen. Door medisch-technologisch onderzoek komen immers meer nieuwe kankergeneesmiddelen op de markt.

Hierdoor verbeteren behandelingen en hebben kankerpatiënten meer uitzicht op overleving, een langer leven en/of een betere kwaliteit van leven, aldus KWF. ''Daarom zet minister Schippers met de forse prijsdaling een zeer belangrijke stap voor kankerpatiënten.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie