'Kleinkinderen van DES-vrouwen recht op schadevergoeding'

De kleinkinderen van de vrouwen die het medicijn DES slikten tijdens hun zwangerschap hebben recht op een schadevergoeding.  

Het DES-centrum, dat de belangen van alle DES-betrokkenen behartigt, heeft dat maandag gemeld. Het gerechtshof in Amsterdam heeft hier recent een uitspraak over gedaan.

DES, oftewel diëthylstilbestrol, is een kunstmatig vrouwelijk hormoon dat in Nederland tussen 1947 en 1976 werd voorgeschreven aan zwangere vrouwe. Het middel zou miskramen moeten voorkomen.

Dat deed het niet, maar het zorgde wel voor gezondheidsproblemen bij de dochters van deze vrouwen. Duizenden kinderen kwamen met afwijkingen ter wereld.

Gehandicapt

Ook werd bekend dat DES schadelijke gevolgen kan hebben de kinderen van deze DES-dochters, die vaak te vroeg zijn geboren. Als zij daardoor gehandicapt zijn, maken ook zij aanspraak op een bijdrage uit het DES-fonds.

De schadevergoeding bedraagt naar schatting gemiddeld 100.000 euro, maar kan bij kinderen met een ernstige beperking oplopen tot 150.000 euro. DES-kleinkinderen die menen recht te hebben op de vergoeding, moeten klachten hebben die terug te voeren zijn op het te vroeg geboren worden.

Vergoeding

Van de derde generatie DES-slachtoffers werden ongeveer 1400 kinderen te vroeg geboren. Hiervan maken er naar schatting tweehonderd kans op een vergoeding. Zij hebben vaak moeite met bewegen, zien minder goed, hebben een hoorstoornis of lopen cognitief achter.

Het bedrag wordt uitgekeerd door het DES-fonds dat werd opgericht door een aantal farmaceutische bedrijven en verzekeraars. Zij stelden 39 miljoen euro ter beschikking voor slachtoffers van het medicijn. Hiervan is nog de helft over, stelt het DES-centrum.

Lees meer over:
DES

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie