WHO wil strengere regels voor e-sigaret

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil strengere regels voor de elektronische sigaret. Dat staat in een dinsdag verschenen rapport van de WHO.

Volgens de gezondheidsorganisatie van de VN zou de e-sigaret niet binnen moeten worden gebruikt, vanwege het effect op anderen van meeroken van nicotine en andere schadelijke stoffen. ''Het is niet alleen maar waterdamp wat eruit komt, zoals vaak wordt beweerd bij de marketing van deze producten'', schrijft de WHO.

Overheden zouden reclames voor e-sigaretten moeten inperken. Drank-, fruit- en snoepsmaken zouden verboden moeten worden, totdat is bewezen dat de smaakjes geen aantrekkingskracht hebben op kinderen en jongeren. Sowieso wil de WHO een verbod op het verkopen van de e-sigaret aan jongeren.

De organisatie maakt zich verder zorgen dat de internationale tabaksindustrie een groot aandeel heeft in de handel in e-sigaretten. Daarin ging naar schatting vorig jaar zo'n 3 miljard dollar om (bijna 2,3 miljard euro).

Ook zegt de WHO dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de e-sigaret mensen van de gewone sigaret afhelpt, wat wel vaak als verkoopargument wordt gebruikt.

De WHO heeft berekend dat er 466 merken e-sigaretten zijn. De landen die lid zijn van de WHO, bespreken het rapport in oktober in de Russische hoofdstad Moskou.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben plannen om de verkoop van de e-sigaret aan jongeren onder de 18 jaar te verbieden. Ook willen de VS dat er gezondheidswaarschuwingen op de producten komen én dat bekend wordt wat erin zit.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldde in april dat op 7 op de 10 navulverpakkingen voor elektronische sigaretten niet duidelijk wordt vermeld dat de inhoud giftig is.

Er zou volgens de NVWA een symbool van een doodshoofdje op de verpakkingen moeten staan om dat aan te geven. Op 108 van de 151 verpakkingen met nicotine stond het symbool niet, terwijl dat verplicht is.

Bekijk beelden:

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie