Artsen willen onderzoek naar IGZ na zelfmoord arts

Een onafhankelijk onderzoek moet duidelijk maken of de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te ver is gegaan door een huisarts uit Tuitjenhorn op non-actief te stellen na een euthanasiegeval. 

Alleen zo kan voor huisartsen duidelijkheid worden verschaft over wat wel en wat niet mag bij terminale patiënten, stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging vrijdag in een verklaring.

De 58-jarige huisarts uit Tuitjenhorn werd op non-actief gesteld omdat hij in strijd met de wet zou hebben gehandeld bij een euthanasie.

Kort daarop pleegde hij zelfmoord. De IGZ wil niet uitleggen wat hij verkeerd zou hebben gedaan. Voor andere huisartsen is nu niet helder wat wel en niet mag en zij vrezen dat zij ook plotseling op non-actief kunnen worden gesteld, schrijft de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Huisartsen kunnen door de onzekerheid terughoudend worden bij de zorg voor terminale patiënten, waarschuwt voorzitter van de LHV Steven van Eijck. "Een situatie die we absoluut moeten voorkomen."

Overledenen worden niet vervolgd en hierdoor wordt niet strafrechtelijk uitgezocht of de huisarts uit Tuitjenhorn daadwerkelijk fouten heeft gemaakt. Daardoor wordt volgens Van Eijck niet helder in hoeverre de IGZ of justitie fouten hebben gemaakt in deze zaak.

Nevelen

De IGZ beraadt zich nog op de vraag of het onderzoek naar het handelen van de huisarts wordt voortgezet. "Daarom blijft alles in nevelen gehuld", stelt Van Eijck.

De huisartsenvereniging riep de IGZ eerder deze week op het onderzoek naar de huisarts voort te zetten om helderheid te krijgen. De huisartsen willen onder meer weten of de IGZ niet te ver ging door de huisarts op non-actief te stellen en aangifte te doen bij justitie. Om uitleg te geven kwam er een overleg tussen de inspectie en verenigingen van artsen en apothekers. Belangrijke vragen werden daar volgens de huisartsen niet beantwoord om redenen van privacy.

"In afwachting van de informatie van IGZ zijn wij terughoudend geweest in onze openbare berichtgeving", stelt Van Eijck. Nu duidelijkheid uitblijft, is volgens hem een onafhankelijk onderzoek nodig.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie