Thuistest ingezet tegen baarmoederhalskanker

Nederland kent een goed bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, maar om de preventie te verbeteren krijgen vrouwen de gelegenheid thuis zélf een uitstrijkje te maken.

Dat heeft minister Edith Schippers vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Bij een uitstrijkje wordt een beetje vloeistof van de baarmoederhals gehaald voor preventief gynaecologisch kankeronderzoek.

De zogenoemde HPV-thuistest kan een uitkomst zijn voor vrouwen die moeite hebben om naar een dokter te gaan, bijvoorbeeld omdat ze seksueel misbruikt zijn. De uitslag van de test is overigens niet meteen bekend. Vrouwen moeten het zelf afgenomen materiaal opsturen naar een laboratorium.

''Ondanks het goede bevolkingsonderzoek krijgen jaarlijks nog steeds ruim 700 - vooral jongere - vrouwen baarmoederhalskanker en sterven er rond de 200 aan deze ziekte'', aldus Schippers. ''Nu krijgt 77 procent van de doelgroep eens per 5 jaar een uitstrijkje, maar de helft van de gevallen van baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen die nooit, of niet regelmatig zijn gescreend.''

Veranderingen

Voor vrouwen die wel op de oproep voor een uitstrijkje reageren, verandert er ook wat. Bij de uitslag krijgen zij in de toekomst te horen of ze geïnfecteerd zijn met een hoogrisicotype van HPV (hrHPV). Tot nu toe onderzocht de huisarts het uitstrijkje op afwijkende cellen, wat een voorstadium van baarmoederhalskanker kan zijn.

Omdat baarmoederhalskanker vrijwel altijd vooraf wordt gegaan door een hrHPV-infectie, is het volgens de minister slimmer om ''naar deze risicofactor te kijken in plaats van het latere stadium van celafwijkingen''. Volgens Schippers voorkomt deze methode jaarlijks 75 extra gevallen van baarmoederhalskanker en 18 sterfgevallen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie