Meer HPV-infecties onder jonge meisjes

Het aantal Nederlanders met een HPV-infectie is sinds de jaren 90 toegenomen. Vooral bij jonge meisjes tussen 15 en 24 jaar nam het aantal infecties toe.

Dat heeft het VUmc donderdag gemeld. HPV veroorzaakt onder meer baarmoederhalskanker.

Tussen 1996 en 2007 steeg het aantal HPV-infecties van 20 naar 23 procent, concludeerde VUmc-onderzoekster Mirte Scherpenisse.

Zij testte het bloed van Nederlanders op aanwezigheid van HPV-antilichamen. Dat zijn eiwitten die het lichaam zelf aanmaakt als er sprake is of is geweest van een HPV-infectie.

Scherpenisse noemt het opvallend dat het aantal HPV-infecties bij meisjes tussen de 15 en 24 jaar is toegenomen. Volgens haar waren de meisjes uit het onderzoek in 2007 eerder seksueel actief.

Antilichamen

Uit het onderzoek van Scherpenisse bleek ook dat antilichamen die het lichaam zelf aanmaakt na een HPV-infectie niet volledig beschermen tegen een nieuwe infectie. Een vaccin biedt volgens haar betere bescherming.

HPV is een veelvoorkomend en erg besmettelijk virus dat wordt overgedragen door seksueel contact. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dat niet. Als het virus lang blijft zitten, kan dat leiden tot baarmoederhalskanker. De kans daarop is overigens klein.

In 2009 is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu begonnen met het inenten van meisjes vanaf 12 jaar tegen HPV. 

Scherpenisse is donderdag gepromoveerd op haar onderzoek.

Lees meer over:
HPV

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie