Gepubliceerd: 
Laatste update: 
27 september 2013 16:41
27 september 2013 16:40

Stevig ontbijt gunstig bij diabetes type 2

Een stevig ontbijt dat eiwitten en vet bevat, zorgt ervoor dat mensen met diabetes type 2 hun bloedsuikerspiegel beter onder controle kunnen houden. 

Foto:  Thinkstock

Dat blijkt uit een onderzoek dat gepresenteerd is op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Association for the Study of Diabetes.

Voor het onderzoek werden 59 patiënten met diabetes type 2 in twee groepen verdeeld. De eerste at drie maanden lang een uitgebreid ontbijt dat ongeveer een derde van hun dagelijkse calorieën bevatte.

De tweede groep hield het bij een klein ontbijt, dat zorgde voor 12,5 procent van hun dagelijkse calorie-inname. Het grote ontbijt bevatte ook een hoger percentage eiwit en vet dan het kleine ontbijt. 

Bloedsuikerspiegel gedaald

Na drie maanden bleken de bloedsuikerspiegel en bloeddruk flink gedaald te zijn bij de groep die elke dag uitgebreid ontbeten had. De daling van hun bloedsuiker was drie keer zo groot en de daling van hun bloeddruk zelfs vier keer zo groot als bij de patiënten die kleine ontbijtjes gegeten hadden.

Een derde hoefde na het onderzoek minder medicatie te gebruiken, terwijl zeventien procent van de kleine ontbijtjes-groep juist meer medicijnen nodig had. Bovendien hadden degenen die 's ochtends meer aten gedurende de dag minder honger.

Eiwit onderdrukt mogelijk ghreline, een hormoon dat hongerig maakt. Ook duurt het langer voordat eiwitten omgezet worden in glucose dan bij bijvoorbeeld koolhydraten, waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.

Door: Gezondheidsnet

Eerdere berichten

Eerder

Gezondheidsnet

 In samenwerking met

Superfood

10 procent van de Nederlanders gelooft dat het noodzakelijk is naast hun gewone voeding zogenoemde superfoods tot zich te nemen.

Lees meer

Euthanasie voor kind

België is donderdag het eerste land ter wereld geworden waar euthanasie ook voor alle minderjarigen mogelijk is.

Lees meer en kijk video

Volg NU.nl

Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws? Volg NU.nl op sociale media of download een van onze apps.

Bekijk alle opties