'Patiënten psychische klachten beter helpen'

De huisartsen in Nederland maken zich zorgen om het gebrek aan hulp voor mensen met psychische klachten. Dat zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) na een peiling onder meer dan 800 huisartsen.

Het aantal mensen met psychische klachten is het laatste half jaar sterk toegenomen, zo constateert 56 procent van de huisartsen. En 45 procent van de huisartsen geeft aan dat er ook meer patiënten zijn bijgekomen met complexe klachten.

Een derde van de bevraagde huisartsen geeft verder aan dat doorverwijsmogelijkheden naar de eerstelijns psychologische zorg verslechteren. Voor de gespecialiseerde ggz vindt 54 procent dit.

"Feit is dat er minder geld beschikbaar is voor meer gespecialiseerde ggz", meldt LHV-voorzitter Steven van Eijk in een verklaring. "Maar daar mag de patiënt nooit de dupe van worden. Daarom gaan wij de komende tijd in gesprek met onze achterban, ggz-partijen en de overheid over hoe we deze ontwikkeling kunnen keren."

Huisarts

Aanleiding voor de peiling was een besluit uit 2011 om geestelijke zorg dichter bij de patiënt te gaan bieden. Lichte psychische problemen zoals angsten, slaapproblemen of overspannenheid moeten daarbij vaker in de eerste lijn, door huisarts of ggz-instelling, worden behandeld.

"De huisarts is als vertrouwenspersoon van de patiënt bij uitstek in staat om deze zorg te leveren", aldus Van Eijck. "Maar dan moet er wel voldoende capaciteit zijn om mensen met complexere klachten door te verwijzen. Dit onderzoek laat helaas een ander beeld zien."

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie