Artsen willen vergunning bloedtest embryo's

Een aantal zorgverleners heeft een vergunningaanvraag gedaan om via een bloedtest embryo's te testen op genetische afwijkingen.

Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

De test zou eenvoudiger, preciezer en goedkoper zijn dan de methodes die nu beschikbaar zijn. De aanvraag voor de zogenoemde niet-invasieve prenatale test (NIPT) wordt beoordeeld door de Gezondheidsraad.

De NIPT is een bloedonderzoek dat al na 8 weken zwangerschap mogelijk is. Gynaecoloog Lieve Christiaens stelt in de Volkskrant dat het de meest 'revolutionaire vernieuwing is sinds de echoscopie'.

Momenteel kunnen zwangere vrouwen in Nederland de kans op genetische afwijkingen laten onderzoeken door een combinatie van bloedonderzoek en een nekplooimeting via een scan. Dit is echter slechts een kansberekening. Een preciezere test is de vruchtwaterpunctie, waarbij een kleine kans op een miskraam bestaat.

Snelle invoering

Een ruime meerderheid van de Nederlandse vrouwen is voor de snelle invoering van de NIPT-test. Dat blijkt uit onderzoek van het NCRV-programma Altijd Wat in samenwerking met tijdschrift Wij Jonge Ouders onder 2000 vrouwen.

De vergunning is in maart aangevraagd. De Gezondheidsraad zal na de zomer haar advies uitbrengen. Volgens Christiaens is dat te langzaam, en zal de test op die manier pas in 2015 kunnen worden ingevoerd.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie