Ivf-pionier Edwards overleden

De Britse wetenschapper en Nobelprijswinnaar Robert Edwards, pionier op het gebied van reageerbuisbevruchtingen, is woensdag overleden aan de gevolgen van een longaandoening. 

Dat heeft de Universiteit van Cambridge laten weten. Edwards is 87 jaar geworden.

Edwards kreeg de Nobelprijs voor Geneeskunde in 2010. Hij was in de jaren 50 met zijn onderzoek naar ivf-behandelingen begonnen. In 1978 kwam Louise Brown als eerste reageerbuisbaby ter wereld dankzij het onderzoek van Edwards. Haar moeder Lesley overleed vorig jaar juni op 64-jarige leeftijd.

Edwards slaagde er in 1968 in Cambridge voor het eerst in een menselijke eicel te bevruchten in een reageerbuis. Die eicel ontwikkelde zich niet verder. Edwards vermoedde dat de eicel beter in de vrouw kon worden teruggeplaatst. Hij stapte naar de Britse gynaecoloog Patrick Steptoe, een van de eersten die met optische apparaten in de buikholte kon kijken en daar eicellen kon weghalen of herplaatsen.

Felle kritiek

Hun baanbrekende werk leek stuk te lopen op felle kritiek van de kerk en collega-wetenschappers. De twee kregen geen subsidie meer. Maar dankzij een private gift konden de koppige onderzoekers verder werken.

In 1978 kwam hun grote succes. Het echtpaar Lesley en John Brown meldde zich bij hen wegens ongewilde kinderloosheid. De behandeling verliep succesvol en negen maanden later werd Louise Joy Brown geboren.

Edwards en Steptoe begonnen daarna in Cambridge een eigen ivf-kliniek tegen kinderloosheid.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie