Gepubliceerd: 
Laatste update: 
3 maart 2013 22:41
4 maart 2013 09:19

Eerste baby genezen van hiv

De eerste baby is genezen van hiv door binnen dertig uur na de geboorte hiv-remmers te geven.

Foto:  ANP

 Bekijk video

Mogelijk helpt deze doorbraak om hiv bij kinderen uit de weg te ruimen, zeiden de onderzoekers onder leiding van het John Hopkins kinderziekenhuis zondagavond op een conferentie in Atlanta (de samenvatting komt vannacht online). Deze kinderen hoeven dan niet meer levenslang medicijnen te gebruiken.

Een vrouw die seropositief is, kan hiv tijdens de zwangerschap en tijdens de geboorte overdragen op haar kind. In dit geval kreeg de baby direct na de geboorte hiv-remmers, waardoor waarschijnlijk is voorkomen dat er slapende cellen zijn ontstaan waarin het virus zich als het ware kan verstoppen.

Juist deze cellen zorgen er bij veel hiv-patiënten voor dat ze worden geïnfecteerd zodra ze met hun therapie zijn gestopt.

Antivirussen

Normaal gesproken krijgen baby’s die hiv blijken te hebben na de geboorte gedurende zes weken een preventieve combinatie van antivirussen. Dit om te voorkomen dat ze door het aidsvirus worden geïnfecteerd.

Als dat toch gebeurt, krijgen ze medicijnen om de ziekte te behandelen. Die moeten ze vervolgens hun leven lang innemen.

Hoopvol

Hoewel dit onderzoek hoopvol is voor pasgeboren baby’s met hiv, willen de onderzoekers nog liever voorkomen dat baby’s geïnfecteerd worden door hun moeder. Als een seropositieve moeder de juiste medicijnen krijgt, heeft ze 98 procent kans om een baby zonder hiv te krijgen.

Door: NU.nl/Desiree Hoving

Eerdere berichten

Eerder

Gezondheidsnet

 In samenwerking met

Superfood

10 procent van de Nederlanders gelooft dat het noodzakelijk is naast hun gewone voeding zogenoemde superfoods tot zich te nemen.

Lees meer

Euthanasie voor kind

België is donderdag het eerste land ter wereld geworden waar euthanasie ook voor alle minderjarigen mogelijk is.

Lees meer en kijk video

Volg NU.nl

Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws? Volg NU.nl op sociale media of download een van onze apps.

Bekijk alle opties