Smogalarm in België van kracht

BRUSSEL - In België geldt sinds donderdagochtend 6 uur een smogalarm. Automobilisten moeten daardoor hun snelheid aanpassen. 

Op een aantal snel- en ringwegen in Vlaanderen en Wallonië geldt een snelheidsbeperking tot 90 kilometer per uur.

De lucht is sterk vervuild met fijnstof.

In en rond Brussel geldt een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur waar normaal 70 gereden mag worden. De politie zegt extra te gaan controleren. Bovendien zullen vaste flitsers aangepast zijn aan de snelheidsbeperking.

Het smogalarm geldt waarschijnlijk tot en met vrijdag. Voor zaterdag is de situatie nog onzeker. Er wordt voor zondag wel verbetering verwacht, aldus de verantwoordelijke instanties.

De Waalse vervoermaatschappij TEC biedt reizigers gratis vervoer aan wegens het smogalarm. De Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn biedt geen kortingen op het tarief, maar wijst erop dat openbaar vervoer sowieso beter is voor het milieu.

Fijnstof

Volgens de Belgische luchtkwaliteitsbewaker IRCEL wordt de hoge concentratie fijnstof verklaard door 'slechte verdunningsomstandigheden'. Vermoed wordt dat inkomende, vervuilde lucht uit Oost-Europa door oostenwind ook een rol speelt.

IRCEL waarschuwt mensen geen 'langdurige fysieke' inspanningen te doen zolang het alarm van kracht is. Deze waarschuwing geldt ook voor activiteiten binnenshuis. Omdat de fijnstofdeeltjes zo klein zijn dat ze makkelijk overal binnendringen 'zijn de concentraties ervan binnenshuis niet significant lager dan in de buitenlucht.'

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie