'Internist Erasmus MC verzon gegevens 169 patiënten'

AMSTERDAM - De onderzoeksgroep rond de voormalige hoogleraar van het Erasmus MC in Rotterdam Don Poldermans verzon studiegegevens van 169 patiënten.

Daarmee maakten zij zich schuldig aan 'ernstig wetenschappelijk wangedrag'.

Dat concludeert de onderzoekscommissie in het eindrapport over de hoogleraar dat deze week verschijnt, meldt de Volkskrant dinsdag. Poldermans werd vorig jaar ontslagen wegens fraude.

Van de Rotterdamse internist, die meer dan vijfhonderd wetenschappelijke artikelen schreef, werden vijf studies onderzocht waarover zeven artikelen verschenen. Volgens de commissie kan bij vijf artikelen niet worden ingestaan voor de betrouwbaarheid van de conclusies.

'Beschadigend'

De Rotterdamse internist noemt de conclusies van de onderzoekscommissie tegenover de krant 'aantoonbaar onjuist' en beschadigend'. Het is voor het eerst dat Poldermans op de beschuldigingen reageert.

Het bestand met onderzoeksgegevens dat de commissie vorig jaar via een klokkenluider in handen kreeg, bevat volgens Poldermans zoveel onjuistheden dat dat niet gebruikt kan zijn voor de artikelen. De juiste gegevens zouden op een vergrendelde computer staan van een geëmigreerde promovendus, maar die computer heeft de commissie nooit teruggevonden.

'Onzorgvuldige verslaggeving'

Ook zou er volgens de commissie sprake zijn van onzorgvuldige verslaglegging. Patiëntgegevens konden niet meer worden gecontroleerd omdat die slecht waren gearchiveerd of helemaal ontbraken.

Volgens Poldermans zijn die aantijgingen echter 'in strijd met fair play', omdat voor sommige onderzoeken destijds geen bewaarplicht gold. Ook is een deel van het archief buiten zijn weten om opgeruimd door het Erasmus MC, verklaart de internist.

Geen diskwalificatie

Alle onderzochte publicaties maken ook deel uit van proefschriften, maar die worden niet gediskwalificeerd. De commissie oordeelt dat promovendi in een kwetsbare positie van afhankelijkheid stonden ten opzichte van Poldermans en dat ze te weinig overzicht en mogelijkheid hadden om Poldermans' werkwijze aan de orde te stellen.

Wel worden een aantal tijdschriften waarin de internist gepubliceerd heeft op de hoogte gesteld van de bevindingen van de commissies.

Poldermans gold als internationale grootheid op het gebied van hart- en vaatonderzoek. Met zijn ontslag in november vorig jaar, was hij het vierde geval van wetenschapsfraude in korte tijd. Hoogleraar Diederik Stapel en twee onderzoekers bij het UMC St Radboud gingen hem voor.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie