Fusie voor Brabantse ziekenhuizen

AMSTERDAM - Twee ziekenhuizen in Roosendaal en Bergen op Zoom hebben aangekondigd te willen fuseren.

Dat schrijft BN De Stem. De fusie tussen Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom moet op 1 januari 2014 plaats hebben.

Bij de samenvoeging zouden twee hoofdvestigingen blijven bestaan met ieder een eigen profiel. In de nieuwe organisatie werken straks 3000 mensen.

De bestuurders van de ziekenhuizen zeggen dat de samenwerking noodzakelijk is voor "behoud van breed aanbod van hoogwaardige zorg". Volgens hen dreigen de centra anders bepaalde vormen van zorg verliezen door de strengere eisen die specialistenorganisaties en zorgverzekeraars stellen.

Het Franciscus ziekenhuis zal zich gaan specialiseren in de behandeling van kanker, bij het Lievensberg ziekenhuis zal de focus liggen op acute complexe zorg. Voor de meer reguliere zaken kunnen de patiënten bij beide instellingen terecht.

NMA

Volgens de ziekenhuizen zullen vrijwel alle patiënten in de regio binnen de vastgestelde 45 minuten in het ziekenhuis kunnen zijn.

De Raden van Toezicht van beide ziekenhuizen hebben ingestemd met de voorgenomen fusie. De ziekenhuizen moeten de plannen nog voorleggen aan de de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) en aan externe betrokken partijen zoals zorgverzekeraars, gemeentes, huisartsen en verloskundigen.

Trend

In de gezondheidszorg is al langer een trend gaande van spreiding en specialisatie. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) pleitte vorig jaar in een rapport voor een totale reorganisatie van de zorg die geleverd wordt door huisartsen en medisch specialisten.

Ziekenhuizen moeten zich verder specialiseren in de zorg waarin ze goed zijn. Zorg waarin ze niet goed zijn, moet worden afgestoten naar ziekenhuizen die op dat terrein juist uitblinken.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie