Uitgegeven: 
Laatste update: 
24 mei 2012 10:25
24 mei 2012 11:27

Keizersnede verhoogt risico op te zwaar kind

BAARN - Baby’s die geboren worden met behulp van een keizersnede hebben twee keer zoveel risico op overgewicht als baby’s die via de natuurlijke weg ter wereld komen.

Foto:  Gezondheidsnet

Dit blijkt uit een onderzoek van Boston Children's Hospital, meldt BBC.

Tussen 1999 en 2002 werden 1.255 baby’s vlak na hun geboorte gemeten en gewogen. Ongeveer een kwart van deze kindjes was via een keizersnede geboren. Na zes maanden en op driejarige leeftijd werden ze opnieuw gewogen.

​Vaker overgewicht

Moeders die met een keizersnede bevielen, bleken zelf vaker overgewicht te hebben. Ook het geboortegewicht van hun baby’s was hoger. Van de baby’s die via de vagina geboren werden, had op driejarige leeftijd 7,5 procent overgewicht.

Van de baby’s die via een keizersnede geboren werden, had 16 procent na drie jaar overgewicht: bijna twee keer zo veel dus. Zij hadden een hoger BMI en vetpercentage.

​Darmbacteriën

De onderzoekers denken dat een keizersnede invloed heeft op de darmflora van baby’s. Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat baby’s na een keizersnede meer Firmicutes-bacteriën en minder Bacteroides-bacteriën in hun darmen hebben.

Dit heeft mogelijk invloed op het ontwikkelen van insulineresistentie, de vetopslag en de hoeveelheid energie die je uit je voeding haalt.

Door: Gezondheidsnet
  • Deel

Eerdere berichten

Eerder

Gezondheidsnet

 In samenwerking met

Superfood

10 procent van de Nederlanders gelooft dat het noodzakelijk is naast hun gewone voeding zogenoemde superfoods tot zich te nemen.

Lees meer

Euthanasie voor kind

België is donderdag het eerste land ter wereld geworden waar euthanasie ook voor alle minderjarigen mogelijk is.

Lees meer en kijk video

Volg NU.nl

Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws? Volg NU.nl op sociale media of download een van onze apps.

Bekijk alle opties