Zes jaar langer leven door joggen

Laatste update:  4 mei 2012 11:14 info

BAARN - Het kost 108 dagen om van je twintigste tot je zeventigste een keer per week een uur te joggen. Volgens Deense onderzoekers levert het echter wel zes extra levensjaren op.

Foto:  Gezondheidsnet

Een uur per week joggen zorgt voor een langer leven. Daarbij is een gematigde work-out beter dan een extreme.

Tot die conclusie komen de onderzoekers van het Bispebjerg University Hospital naar aanleiding van de Copenhagen City Heart Study. Deze studie omvat de gegevens van ongeveer 20.000 mannen en vrouwen tussen de 20 en 93.

De onderzoekers vonden dat een tot twee uur per week joggen de levensverwachting bij mannen verlengde met 6,2 jaar. Bij vrouwen was dit 5,6 jaar. De resultaten van het onderzoek zijn in strijd met eerder onderzoeken die de gezonde aspecten van joggen in twijfel trekken of zelfs stellen dat het schadelijk is.

Voordelen

Volgens de Deense onderzoekers leidt joggen echter tot verschillende gezondheidsvoordelen waaronder een verbeterde zuurstofopname, verlaagde bloeddruk, minder overgewicht, gezonder hart- en bloedvaten en een betere psychische gezondheid.

"De mentale voordelen komen vooral door de sociale interactie die mensen hebben tijdens het joggen", verklaart onderzoeker Peter Schnohr.

Schnohr presenteerde de resultaten van zijn onderzoek op de EuroPrevent2012. Een bijeenkomst van de European Association for Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (EACPR).

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Gezondheidsnet

 In samenwerking met

Superfood

10 procent van de Nederlanders gelooft dat het noodzakelijk is naast hun gewone voeding zogenoemde superfoods tot zich te nemen.

Lees meer

Euthanasie voor kind

België is donderdag het eerste land ter wereld geworden waar euthanasie ook voor alle minderjarigen mogelijk is.

Lees meer en kijk video

Volg NU.nl

Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws? Volg NU.nl op sociale media of download een van onze apps.

Bekijk alle opties