Nederlander eet te veel zout

Laatste update:  22 februari 2012 08:33 info

AMSTERDAM - Een ruime meerderheid van de Nederlanders gebruikt dagelijks meer zout dan goed voor ze is.

Foto:  Thinkstock

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat 85 procent van de bevolking boven de maximum richtlijn van 6 gram per dag zit. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag, aldus het RIVM woensdag.

''De uitkomsten van dit onderzoek zijn zorgwekkend te noemen'', zegt Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM.

Jonge leeftijd

De hoge zoutconsumptie begint al op jonge leeftijd, meldt het onderzoeksrapport. Jongens krijgen via voeding dagelijks gemiddeld 8,3 gram binnen, meisjes 6,8 gram.

Het RIVM onderzocht ook de bronnen van het teveel aan zout. Het meeste wordt gebruikt in de warme maaltijd (36 procent). Het zout zit vooral in vleesproducten en sauzen. Andere belangrijke bron is de lunch (31 procent) met veel zout in brood en kaas.

Het meeste zout wordt thuis geconsumeerd. Opvallend is dat mensen die veel zout eten, meer eten en drinken.

Hoge bloeddruk

Veel zout in het voedsel kan hoge bloeddruk veroorzaken waardoor het risico van hart- en vaatziekten en daardoor vroegtijdig overlijden toeneemt. Mensen moeten gezonder en evenwichtiger eten, vindt het RIVM.

''Een andere, betere samenstelling van voedingsmiddelen kan helpen de volksgezondheid te verbeteren”, aldus Hans Verhagen. Het zou zo'n 7000 doden per jaar schelen als Nederlanders verantwoord aten.

Voldoende groente en fruit en geen slechte vetten zijn hierbij van belang. Verhagen durft nog niet te zeggen groot het aandeel zout hierin kan zijn. "Dat zijn we nog aan het onderzoeken."

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Gezondheidsnet

 In samenwerking met

Superfood

10 procent van de Nederlanders gelooft dat het noodzakelijk is naast hun gewone voeding zogenoemde superfoods tot zich te nemen.

Lees meer

Euthanasie voor kind

België is donderdag het eerste land ter wereld geworden waar euthanasie ook voor alle minderjarigen mogelijk is.

Lees meer en kijk video

Volg NU.nl

Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws? Volg NU.nl op sociale media of download een van onze apps.

Bekijk alle opties