'Tomaten kunnen helpen tegen prostaatkanker'

De stof lycopeen die in tomaten zit, remt de groei van kankercellen en kan ze zelfs vernietigen. Dit melden wetenschappers van de University of Portsmouth.

Lycopeen is de stof die tomaten hun rode kleur geeft. Het zit in verschillende groenten en fruit, maar in tomaten is de concentratie het hoogst.

Tomatensaus en andere tomatenproducten zijn waarschijnlijk effectieven dan de rauwe groenten. Bij bij het koken gaan de celwanden in de tomaat kapot, waardoor er meer lycopeen vrijkomt.

Prostaatkanker

Tijdens laboratoriumexperimenten bleek dat lycopeen de groei en verspreiding van prostaatkanker afremt door de bloedtoevoer naar de kankercellen te verstoren. Het effect van lycopeen is alleen aangetoond in reageerbuisjes, nog niet in het menselijk lichaam. Bovendien onderzoeken de wetenschappers nog welk tomatenras het beste werkt.

"Er is meer onderzoek nodig om onze bevindingen te bevestigen, maar het bewijs dat we in het lab gevonden hebben is duidelijk.

Het is mogelijk om het mechanisme dat kankercellen gebruiken om te groeien te onderscheppen met een hoeveelheid lycopeen die je binnenkrijgt door genoeg gekookte tomaten te eten. Maar we weten niet of het in het lichaam ook werkt", zegt Mridula Chopra.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie