Zwarte thee verlaagt bloeddruk

Laatste update:  24 januari 2012 13:13 info

BAARN - Zwarte thee verlaagt de bloeddruk. Drie kopjes per dag is al genoeg. Dat stellen onderzoekers van de University of Western Australia in Perth.

Foto:  Gezondheidsnet

De drie kopjes thee per dag verlagen de bloeddruk gemiddeld met twee tot drie punten. Dat lijkt weinig, maar volgens de onderzoekers kan zelfs een kleine verlaging van de bloeddruk al grote gevolgen hebben voor het hart- en de vaten.

"Als we naar alle mensen bij elkaar kijken, op populatieniveau, dan leiden deze kleine verschillen in bloeddruk al tot 10 procent afname in prevalentie van hoge bloeddruk en hartziekten en beroerte", vertelt onderzoeker Jonathan Hodgson.

"Dat betekent dat zowel een hoge bloeddruk als hartziekten en beroerte dan minder voorkomen."

Onderzoek

Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat het lange termijneffect van zwarte thee op de bloeddruk wordt aangetoond. Hodgson en zijn collega's bestudeerden 95 mannen en vrouwen die regelmatig thee dronken.

De helft van hen kreeg gedurende zes maanden drie koppen zwarte thee per dag. De rest dronk een placebodrankje met dezelfde smaak en een gelijk cafeïne gehalte. Na afloop van het experiment was de bloeddruk in de theegroep dus duidelijk lager.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Gezondheidsnet

 In samenwerking met

Superfood

10 procent van de Nederlanders gelooft dat het noodzakelijk is naast hun gewone voeding zogenoemde superfoods tot zich te nemen.

Lees meer

Euthanasie voor kind

België is donderdag het eerste land ter wereld geworden waar euthanasie ook voor alle minderjarigen mogelijk is.

Lees meer en kijk video

Volg NU.nl

Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws? Volg NU.nl op sociale media of download een van onze apps.

Bekijk alle opties