'Ziekenhuis moet hotel voor patiënt regelen'

AMSTERDAM - Als patiënten in de toekomst verder moeten reizen voor behandeling in een gespecialiseerd ziekenhuis, moeten ziekenhuizen hen helpen bij het vinden van een hotel.

Daarvoor heeft Piet Postmus, hoogleraar longziekten van het VU medisch centrum in Amsterdam, woensdag gepleit.

Hij is groot voorstander van de plannen die minister Edith Schippers van Volksgezondheid maandag heeft gepresenteerd voor een betere verdeling van de zorg onder de ziekenhuizen.

De verdeling moet ertoe leiden dat alleen nog de beste artsen, nauw samenwerkend per vakgebied, operaties uitvoeren.

Meer winst

Als alleen nog de beste artsen ingewikkelde operaties uitvoeren, valt er voor de patiënt binnen korte tijd al meer winst te behalen dan met welk nieuw medicijn dan ook, zegt hij.

Hij schat dat zeker 10 procent van de sterfte van longkankerpatiënten kan worden voorkomen, als topartsen en een topteam hen behandelen.

Nadeel

Nadeel voor de patiënt kan zijn dat die ver moet reizen voor de medische behandelingen zonder ziekenhuisopname. ''Maar ik snap niet waarom ziekenhuizen niet gewoon een deal sluiten met hotelketens, zodat die de patiënten onderdak bieden.

Of er zouden bij topziekenhuizen speciale zorghotels moeten komen, zodat de patiënten daar kunnen verblijven".

Internationaal congres

Postmus is deze week een van de gastheren van een internationaal congres over longkanker in Amsterdam. Juist patiënten met zo'n ernstige ziekte zijn volgens hem gebaat bij behandeling door zeer gespecialiseerde artsenteams.

''Het is onmogelijk voor een dokter of klein team artsen van een klein ziekenhuis om alle nieuwe ontwikkelingen in zijn vakgebied bij te houden. Dat kan eenvoudig niet.''

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie