Nieuwe behandeling tegen hoge bloeddruk

Laatste update:  19 november 2010 14:41 info

ROTTERDAM - Een nieuwe methode om bloeddruk te verlagen door het gericht wegbranden van zenuwen rondom de nieren blijkt goed te werken. De resultaten werden gepresenteerd op het jaarcongres van de American Heart Association.

Foto:  Gezondheidsnet

Bij mensen met een hoge bloeddruk zijn de zenuwen rondom de nieren ontregeld, waardoor de bloeddruk stijgt. Met een nieuwe methode worden deze zenuwen van binnenuit weggebrand.

Chirurgen brengen via de liesslagader een catheter in die door middel van radiogolven (radiofrequente ablatie) de zenuwen wegbrandt en uitschakelt. Hierdoor stoppen de zenuwsignalen die de bloeddrukregulatie verstoren.

Onderdruk

Uit de resulaten van een onderzoek naar deze methode blijkt dat zes maanden na de behandeling de bovendruk gemiddeld daalt met 32 mm kwikdruk en de onderdruk met 12 mm kwikdruk. Hiermee halveert het risico om binnen tien jaar aan hart- en vaatziekten te overlijden.

40 procent van de patiënten heeft na de behandeling geen hoge bloeddruk meer. Deze nieuwe behandeling tegen hoge bloeddruk is op de afdeling Radiologie in het Erasmus MC al bij meerdere patiënten met succes toegepast.

Levenslang slikken

Hoge bloeddruk is wereldwijd de belangrijkste risicofactor voor vroegtijdig overlijden. Bijna de helft van de Europeanen lijdt onder te hoge bloeddruk en bij een deel van de mensen slaat een behandeling met medicijnen niet aan.

Die medicijnen moeten vaak levenslang geslikt worden en kunnen behoorlijke bijwerkingen hebben. Wereldwijd worden de kosten voor gezondheidszorg die direct gerelateerd zijn aan hoge bloeddruk geschat op 450 miljard euro.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Gezondheidsnet

 In samenwerking met

Superfood

10 procent van de Nederlanders gelooft dat het noodzakelijk is naast hun gewone voeding zogenoemde superfoods tot zich te nemen.

Lees meer

Euthanasie voor kind

België is donderdag het eerste land ter wereld geworden waar euthanasie ook voor alle minderjarigen mogelijk is.

Lees meer en kijk video

Volg NU.nl

Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws? Volg NU.nl op sociale media of download een van onze apps.

Bekijk alle opties