Chirurgen komen zelf met normen borstkankerzorg

AMSTERDAM - Nederlandse chirurgen hebben zelf normen opgesteld waaraan goede borstkankerzorg moet voldoen. In de normen staat onder meer dat een ziekenhuis minimaal vijftig operaties moet uitvoeren.

Verzekeraar CZ, die donderdag middernacht een lijst publiceert van ziekenhuizen waarbij de verzekeraar geen borstkankerbehandelingen meer inkoopt, gaat uit van 150 operaties.

"Die lijst van CZ is echt een oliebollenlijst", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. "De meerwaarde van 150 boven vijftig operaties is nooit aangetoond."

De chirurgen vinden dat de lijst van CZ niet aantoont of ziekenhuizen er 'een potje van maken'. Om de kwaliteit van de zorg te verbeteren, moet er een systeem komen waaruit blijkt hoe goed de hele keten het op het gebied van borstkankerzorg doet.

"Als iemand dan op een bepaald punt onder het gemiddelde scoort, kan die meteen zien wat er beter moet."

Consultatie

Of er ziekenhuizen onder het gemiddelde zullen scoren, is nu nog onduidelijk. "We hebben geen signalen dat het ergens niet goed gaat. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat onze resultaten boven die in bijvoorbeeld België en Duitsland liggen."

In de normen staat verder onder meer dat er voor en na de behandeling of operatie een multidisciplinair overleg moet zijn en dat patiënten de mogelijkheid moet worden geboden voor een consultatie vooraf met een plastisch chirurg en radiotherapeut.

Aan de normen en het systeem wordt al langere tijd gewerkt, zegt de woordvoerder. De lijst van CZ was niet de reden om een dergelijk systeem op te zetten. "We werken al jarenlang aan het naar een nog hoger niveau tillen van de kwaliteit."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie