Groenten en fruit helpen minimaal tegen kanker

BAARN - Het eten van groenten en fruit blijkt minder goed te beschermen tegen kanker, dan eerder werd gedacht. Het effect zou minimaal zijn.

Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luidde altijd vijf porties groente en fruit per dag. Dit zou beschermen tegen kanker.

Onderzoekers van de Mount Sinai School of Medicine in New York bestudeerden de gegevens van de Europese Epic-studie, waaraan 142.605 mannen en 335.873 vrouwen uit tien Europese landen deelnamen.

Gezonde voeding

Ze keken hoeveel fruit en groenten deze mensen aten, en wat het effect daarvan was op de ontwikkeling van kanker. Vervolgens concludeerden de onderzoekers dat het beschermende effect van een gezonde voeding sterk overschat wordt.

Wie dagelijks twee ons groente en 2 stuks fruit extra eet, zou slechts 3 procent minder risico lopen op kanker.

Alleen mensen die erg veel alcohol drinken zouden meer baat hebben bij een hoge consumptie van fruit en groenten. En zelfs dan zou het alleen beschermen tegen kanker die wordt veroorzaakt door drinken en roken, zoals keel- en mondkanker.

De consumptie van veel groenten en fruit zou wel bijdragen aan een vermindering van de kans op hartziektes.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie