Wennen aan wintertijd kost een week

Laatste update:  25 oktober 2009 17:49 info

AMSTERDAM - Uit onderzoek van Panelwizard blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders last heeft van het ingaan van de wintertijd. Klachten die vaak voorkomen zijn somberheid, slecht slapen, en zich moe voelen.

Foto:  Gezondheidsnet

Veel Nederlanders (50 procent) weten daarnaast dat deze klachten voortkomen uit een ontregelde biologische klok. Deze zou na een week weer helemaal op orde zijn.

Opvallend is dat zeker 53 procent van de Nederlanders een ontregelde biologische klok in verband brengen met depressieve stoornissen. Volgens professor Den Boer, hoogleraar biologische psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen, hebben mensen met depressieve klachten er baat bij als hun slaap wordt verbeterd en hun biologische klok wordt hersteld.

Langdurig

“Mensen met een depressie ervaren vaak dezelfde klachten als mensen waarvan de biologische klok door de wintertijd is ontregeld, alleen in veel sterkere mate en langdurig", aldus Den Boer. "Van de mensen met een depressie heeft ongeveer 80 procent problemen met slapen. Ze slapen moeilijk in of worden heel vroeg wakker en kunnen dan niet meer slapen en overdag voelen ze zich suf en lusteloos."

Dieren met winterblues

Ook koeien, honden en katten zijn door het ingaan van de wintertijd een week onrustig.

Van de Nederlanders die een ontregeld slaapritme hebben, geeft 41 procent aan dat zij vroeger wakker worden dan normaal en een derde zegt dat zij ‘s avonds moeilijker in slaap komen.

Bijna eenderde geeft aan niet lekker in het vel te zitten of zich een beetje somber te voelen.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Gezondheidsnet

 In samenwerking met

Superfood

10 procent van de Nederlanders gelooft dat het noodzakelijk is naast hun gewone voeding zogenoemde superfoods tot zich te nemen.

Lees meer

Euthanasie voor kind

België is donderdag het eerste land ter wereld geworden waar euthanasie ook voor alle minderjarigen mogelijk is.

Lees meer en kijk video

Volg NU.nl

Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws? Volg NU.nl op sociale media of download een van onze apps.

Bekijk alle opties