Eiwittekort kan infarct veroorzaken

Laatste update:  28 september 2009 22:57 info

AMSTERDAM - Een tekort aan eiwitten in het bloed kan het risico op beroertes en hartinfarcten vijf keer vergroten. Jonge patiënten met een onverklaard hersen- of hartinfarct met trombose in hun familie moeten daarom getest worden op tekorten van deze proteïnes.

Foto:  ANP

Dat blijkt uit onderzoek van Jan-Leendert Brouwer van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De cardioloog in opleiding promoveert 7 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een bloedprop of trombose kan ontstaan door schade aan de vaatwand of afwijkingen aan bloedplaatjes, maar ook een verstoord stollingssysteem is een belangrijke risicofactor.

Als er te weinig proteïne S of proteïne C in het bloed zit, kan dat een verklaring zijn voor trombose op jonge leeftijd,

Aandoening

Een zeldzame genetische aandoening kan zorgen voor een structureel tekort aan remmende stollingsfactoren. Brouwer onderzocht 172 families waarin een dergelijke erfelijke afwijking voorkomt en volgde hen negen jaar.

Hij toonde voor het eerst wetenschappelijk aan dat een gebrek aan genoemde eiwitten het risico op herseninfarcten en beroertes fors vergroot.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het verstandig is langdurig antistollingsmedicijnen voor te schrijven aan patiënten met een gebrek aan proteïne S of C.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Gezondheidsnet

 In samenwerking met

Superfood

10 procent van de Nederlanders gelooft dat het noodzakelijk is naast hun gewone voeding zogenoemde superfoods tot zich te nemen.

Lees meer

Euthanasie voor kind

België is donderdag het eerste land ter wereld geworden waar euthanasie ook voor alle minderjarigen mogelijk is.

Lees meer en kijk video

Volg NU.nl

Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws? Volg NU.nl op sociale media of download een van onze apps.

Bekijk alle opties