'Darmkanker beter op te sporen'

Laatste update:  6 maart 2009 15:27 info

UTRECHT - Dankzij een nieuwe colonoscoop zijn darmpoliepen beter op te sporen. Het UMC Utrecht coördineert een internationaal onderzoek waarin het nieuwe apparaat getest wordt. De studie start vandaag in het UMC Utrecht.

Foto:  Gezondheidsnet

Poliepen kunnen het begin van dikkedarmkanker vormen. Met de nieuwe vinding, de Third Eye Retroscope, moet een oud probleem opgelost worden.

Met een gewone colonoscoop is het namelijk lastig om achter plooien in de darmwand te kijken. Daardoor worden poliepen over het hoofd gezien, wellicht wel tot 20 procent.

Zes ziekenhuizen in Nederland, Groot Brittannië, België en Italië werken mee aan het onderzoek onder leiding van maag-, darm- en leverarts prof. dr. Peter Siersema van het UMC Utrecht.  

Twee scopies

Ruim 400 patiënten zullen zowel een normale colonoscopie áls een inspectie met de Third Eye Retroscope ondergaan.

Zo blijkt welke poliepen de retroscoop wel ziet en de gewone colonoscoop niet. Ook zal blijken welke poliepen toch gemist worden als artsen met de retroscoop kijken.

Resultaten

Voor het einde van het jaar moeten de voorlopige resultaten bekend zijn. "We hopen dikkedarmkanker eerder op te sporen met de nieuwe colonoscoop", zegt Siersema.

"Hoe vroeger het ontdekt wordt, hoe beter de vooruitzichten voor de patiënt. Het opsporen en weghalen van poliepen kan voorkomen dat dikkedarmkanker ontstaat."

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Gezondheidsnet

 In samenwerking met

Superfood

10 procent van de Nederlanders gelooft dat het noodzakelijk is naast hun gewone voeding zogenoemde superfoods tot zich te nemen.

Lees meer

Euthanasie voor kind

België is donderdag het eerste land ter wereld geworden waar euthanasie ook voor alle minderjarigen mogelijk is.

Lees meer en kijk video

Volg NU.nl

Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws? Volg NU.nl op sociale media of download een van onze apps.

Bekijk alle opties