Aantal gevallen alcoholvergiftiging verdubbeld

UTRECHT - Het aantal mensen dat in een ziekenhuis moet worden behandeld wegens alcoholvergiftiging is tussen 2000 en 2005 meer dan verdubbeld. Bij kinderen tussen de 10 en 15 jaar is zelfs sprake van een verzesvoudiging.

Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Consument en Veiligheid en het Reinier de Graaf Gasthuis.

Bij de 10- tot 15-jarigen gaat het om ongeveer honderd gevallen en onder 15- tot 19-jarigen is het aantal iets minder dan vijfhonderd. In totaal belanden jaarlijks ongeveer 1800 mensen wegens alcoholvergiftiging in het ziekenhuis.

Tijdverdrijf

"Drinken tot je er letterlijk bij neervalt, lijkt een populair tijdverdrijf te zijn geworden, in plaats van een uitzondering", stellen onderzoekers in een artikel van het medische tijdschrift Medisch Contact. "Bij ongeveer een kwart van deze patiënten speelden ook drugs of geneesmiddelen een rol."

Uit het onderzoek blijkt verder dat jaarlijks van alle patiënten die na een ongeval of een vechtpartij op een afdeling voor spoedeisende hulp binnenkomen, naar schatting 8 procent in de zes uur daaraan voorafgaand alcohol heeft gedronken.

Letsel

Het gaat om een totaal van 63.000 mensen. "Driekwart van de jongeren had zelfs drie of meer glazen op toen zij letsel opliepen", aldus de onderzoekers.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie