Dossier: Verkiezingen

Gepubliceerd: 
Laatste update: 
13 maart 2014 06:51
13 maart 2014 10:06

Mogelijk ook stemmen geronseld in Roermond

Ook in Roermond worden mogelijk stemmen geronseld door politieke partijen. Eerder deze week waren er al berichten over ronselpraktijken in Heusden en Soest.

Foto:  ANP

Burgemeester Peter Cammaert (CDA) schrijft in een brief aan de lijsttrekkers en fractievoorzitters van de partijen dat hem daarover van "verschillende kanten" berichten bereiken.

De burgemeester waarschuwt dat hij aangifte doet als hij opnieuw berichten ontvangt over kiezers die worden benaderd om hun stempas af te geven als ze zelf niet van plan zijn te gaan stemmen.

Cammaert schrijft niet welke partijen hij verdenkt van het ronselen van voorkeursstemmen.

Ruisen

''Ik heb nog geen concrete aanwijzingen dat iemand in overtreding is'', lichtte Cammaert desgevraagd toe. ''Maar ik hoor van alles ruisen. Mensen vertellen dingen van horen zeggen. Ik ga geen heksenjacht houden. Maar zodra ik iemand tegenkom die ronselt, doe ik aangifte.''

Welke en hoeveel partijen verdacht worden van ronselen weet Cammaert niet. ''Mensen vertellen dingen op straat, ik weet niet van welke partij ze zijn.''

Cammaert zegt vooral een signaal te hebben afgegeven. ''Mij bereiken veel vragen over wat wel en niet mag. Ik heb duidelijkheid willen scheppen. Je mag geen mensen benaderen, en hen niet aanspreken om een volmacht. ''

Heusden

De burgemeester van de Brabantse gemeente Heusden deed aangifte tegen de partij die zich daaraan schuldig heeft gemaakt. Welke partij dat is, is niet bekend.

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar het ronselen van stemmen in Soest. PvdA-lijsttrekker Osman Suna zou bij een moskee hebben geprobeerd stembiljetten en kopie├źn van identiteitsbewijzen te krijgen van mensen die zelf niet gaan stemmen op 19 maart. Suna heeft zich na alle ophef teruggetrokken als lijsttrekker.

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp

Door: Novum/ANP

Eerdere berichten

Eerder

Spookstemmen

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week zijn grote fouten gemaakt bij het tellen van de stemmen.

Lees verder

Verkiezingsuitslag

Vijf dingen die u moet weten over én overzichtelijke kaarten van de verkiezingsuitslag:

Lees verder

Vorige verkiezingen

Lokale partijen grepen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 definitief de macht.

Bekijk overzicht

Wilders

PVV-leider Geert Wilders heeft zijn publiek tijdens een toespraak op de uitslagenavond van zijn partij in Den Haag gevraagd of ze meer of minder Marokkanen in de stad willen.

Lees verder

Campagne

Gebruikers van NUfoto leggen de campagnes in diverse Nederlandse plaatsen vast. 

Bekijk fotoserie (6)

Verkiezingsdag

Woensdag kon Nederland stemmen voor de gemeente ...

Lees meer en bekijk beeld