Huishoudens profiteren meer van herstel economie

Huishoudens profiteren steeds meer van het herstel van de economie. Waar van 2001 tot 2012 vooral bedrijven hun inkomen zagen toenemen en huishoudens nauwelijks extra geld overhielden, is die trend sindsdien andersom.

Huishoudens waren vorig jaar goed voor 55 procent van de totale netto-inkomsten van Nederland, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd. Dat aandeel is sinds 2012 steeds toegenomen.

Dat huishoudens meer overhielden komt onder meer doordat er minder sociale premies betaald hoefden te worden. Zo ging onder meer de pensioenpremie omlaag. Daarnaast steeg het inkomen doordat het aantal werkenden toenam.

Besteedbaar inkomen

Ook meldt het CBS dat Nederlandse huishoudens in het tweede kwartaal van 2016 meer te besteden hadden dan een jaar eerder. "Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens steeg met 2,1 procent", meldt het bureau vrijdag.

De toename hangt vooral samen met de hogere beloning van werknemers en de gegroeide inkomsten uit productieactiviteiten. 

Hypotheekschuld 

De totale hypotheekschuld van alle huishoudens kwam in het tweede kwartaal van 2016 uit op 662 miljard euro. Dat is 9,8 miljard euro meer dan een jaar eerder.

De hypotheekschuld stijgt voor het vijfde kwartaal op rij, onder meer door de verder aantrekkende woningmarkt. In het tweede kwartaal van 2016 werden bijna 24 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode van 2015. Ook lagen de verkoopprijzen gemiddeld ruim 4 procent hoger.

Lees meer over:

finanzen.nl

finanzen.nl
finanzen.nl brengt nieuws, columns en achtergrondartikelen over de beurs.

Prinsjesdag 2016

Prinsjesdag 2016
Wat voor gevolgen hebben de Prinsjesdagplannen voor je portemonnee?

Hypotheken

Hypotheken
Moet het weer lastiger worden om een hypotheek te krijgen?
Tip de redactie