'Luxetaks' op mousserende dranken vervalt per 2017

De 'luxetaks' op mousserende dranken zoals champagne, prosecco en cava vervalt per 1 januari 2017. Een fles wordt zo gemiddeld 1,10 euro goedkoper.

Het speciale tarief gold niet voor goedkopere flessen prosecco met een schroefdop. Volgens RTL worden er tien miljoen flessen mousserende drank per jaar verkocht. De aanpassing van het tarief kost dus ongeveer 10 miljoen euro. 

De afschaffing van het speciale tarief is in 2012 al afgesproken in het begrotingsakkoord dat de VVD, het CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben gesloten.

Voor mousserende wijn moet tot nu toe meer accijns betaald worden, omdat dit als een meer luxe product gezien werd. "Dit verschil is tegenwoordig, onder andere door de opkomst van goedkopere mousserende producten, niet meer te rechtvaardigen", stond al te lezen in de uitkwerking van het begrotingsakkoord.

De accijnzen op alcohol zijn in Nederland de laatste jaren juist omhoog gegaan. Voor alcoholische dranken betalen consumenten in 2016 bijna 10 procent meer dan in februari 2011.

Lees meer over:

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Makelaars

Makelaars
Achtergrond: De macht van de makelaar op een oververhitte woningmarkt.

Klantgegevens

Klantgegevens
Wat je moet weten over het delen van klantgegevens door banken.
Tip de redactie