Huishoudens betalen grootste deel milieubelasting

De overheid incasseerde vorig jaar 24,6 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen. Bijna twee derde daarvan werd betaald door de Nederlandse huishoudens. 

Bedrijven droegen een derde van de lasten bij, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Het grootste deel van de totaal geïnde milieubelastingen en -heffingen bestond in 2015 uit accijns op brandstof. Producenten waren hieraan 3 miljard euro kwijt en Nederlandse huishoudens bijna 5 miljard euro.

De motorrijtuigenbelasting was de tweede inkomstenbron voor de overheid. Producenten betaalden ruim 1 miljard euro aan deze belasting en huishoudens 4,5 miljard euro.

Energiebelasting

Op de derde plek volgt energiebelasting , met ongeveer gelijk verdeelde lasten tussen producenten en burgers. De energiebelasting leverde de staatskas in 2015 in totaal 4,5 miljard euro op.

Afvalstoffenheffing, rioolrechten en afvalwaterheffing komen voor het merendeel op conto van de huishoudens. De belasting op personenauto's en motorrijwielen en overige milieubelastingen en -heffingen worden in meerderheid door bedrijven betaald.

Het principe "de vervuiler betaalt" gaat niet altijd op, stelt het CBS. Producenten zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de uitstoot van broeikasgassen, maar betalen nog niet de helft van de belastingen op energie. De huishoudens, die nog geen vijfde bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen, betalen meer dan de helft.

Lees meer over:

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Makelaars

Makelaars
Achtergrond: De macht van de makelaar op een oververhitte woningmarkt.

Klantgegevens

Klantgegevens
Wat je moet weten over het delen van klantgegevens door banken.
Tip de redactie