Een op acht Nederlanders heeft wel eens geld verdiend via digitaal platform

Ongeveer één op de acht Nederlanders heeft wel eens geld verdiend door diensten of producten te verkopen via digitale platformen zoals Marktplaats.

Omgerekend gaat het om 1,4 miljoen mensen. Dit blijkt uit onderzoek van een reeks instituten waaronder TNO. In een online peiling werden 2.125 Nederlanders ondervraagd.

Zo’n 18 procent van de Nederlanders, ongeveer 2,2 miljoen mensen, heeft wel eens geprobeerd werk te vinden via deze platformen. Naast Marktplaats gaat het dan bijvoorbeeld om Werkspot of UurtjeOver.

Ongeveer 360.000 mensen, omgerekend 3 procent, vindt minstens één keer in de week betaald werk via digitale platformen.

Rozegeur 

Eén op de twintig ondervraagden geeft aan dergelijke banen minstens een keer per maand te vinden. Minstens een vijfde van de mensen die via platformen werk weet te vinden, verdient de helft of meer van het inkomen via deze sites.

Deze zogeheten platformeconomie heeft als nadeel dat er weinig sociale bescherming is voor ondernemers. De onderzoekers zien hier dan ook nieuwe risico's voor de arbeidsmarkt in. "Het is niet allemaal rozegeur en maneschijn in de platformeconomie", aldus de onderzoekers in een persbericht.

Sparen

Sparen
'Spaar niet voor later als je oud wordt, maar voor een reserve voor als je wasmachine kapot gaat.'

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

Makelaars

Makelaars
Achtergrond: De macht van de makelaar op een oververhitte woningmarkt.
Tip de redactie