Zorgverzekeraars constateren minder fraude bij declaraties

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar voor 505 miljoen euro aan onterechte zorgdeclaraties geconstateerd. In 2 procent van alle onterechte declaraties ging het om fraude, de rest is een vergissing.

In totaal werd er in 2015 voor 20 miljoen euro aan fraude ontdekt, meldt brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) woensdag op basis van een inventarisatie.

Bij meer dan de helft van dat bedrag, 11,1 miljoen euro, is aantoonbaar fraude vastgesteld. Bij de rest kon het vermoeden niet bewezen worden of ging het om een administratieve fout van een zorgaanbieder.

In vergelijking met 2014 is er voor 7,6 miljoen euro minder aan fraude vastgesteld. In de meeste gevallen gaat het om fraude met het persoonsgebonden budget (pgb).

Van de 505 miljoen euro aan onterechte zorgdeclaraties is 485 miljoen euro al teruggevorderd of gecorrigeerd. Het teruggevorderde bedrag ligt 36 miljoen hoger dan in 2014. Dat komt onder meer door slimmere en betere controle.

Zorgverzekeraars controleren achteraf of de gedeclareerde zorg ook echt geleverd is en of deze paste bij de zorgvraag. Dit doen ze door middel van steekproeven en data-analyse.

Ook worden declaraties elektronisch gecontroleerd voordat ze uitbetaald worden. In 2015 is er zo voor 2,4 miljard euro aan onterechte declaraties niet uitgekeerd.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Makelaars

Makelaars
Achtergrond: De macht van de makelaar op een oververhitte woningmarkt.

Klantgegevens

Klantgegevens
Wat je moet weten over het delen van klantgegevens door banken.
Tip de redactie