Vertrouwen particuliere beleggers en spaarders gegroeid

Sparende en beleggende Nederlanders hadden in het vierde kwartaal van 2015 meer vertrouwen dan in het voorgaande kwartaal.

Er is nog wel een meerderheid die geen voorkeur heeft voor beleggen, blijkt uit een terugkerend onderzoek onder spaarders en beleggers in opdracht van vermogensbeheerder Robeco.

Eind december kwam het beleggingspeil uit op 91 punten. Begin oktober was de stand nog 85 punten. Een stand van boven de honderd punten wijst op een positief sentiment ten aanzien van beleggen. Alles daaronder op een negatieve houding.

Eind 2014 stond de teller nog op negentig punten. Het hoogste peil werd vorig jaar in maart bereikt (102) en het laagste in september (85).

Volatiliteit

"De volatiliteit die de beurzen vorig jaar zo kenmerkte, is ook terug te vinden in het wat grillige verloop van de barometers", schrijft Robeco.

Onder spaarders ligt het beleggingspeil met 73 punten nog ruim onder de honderd punten. Begin oktober stond de teller nog op 71 punten. De stand onder beleggers steeg van 108 naar 116 punten.

Recent

Hoofdecononoom Léon Cornelissen van Robeco benadrukt dat beleggers zich onevenredig veel laten beïnvloeden door recente ontwikkelingen. 

"Zo zullen de huidige beursontwikkelingen ook nog wel een tijdje doorwerken", stelt Cornelissen. "Belangrijk is echter dat beleggers vasthouden aan hun langetermijndoelstelling. Ze moeten zich dus niet te snel laten ontregelen."

Verder blijken de ondervraagden dit jaar evenveel te letten op risico als op rendement bij het afsluiten van een beleggings- of spaarrekening. Ook de kosten en de reputatie van de aanbieder wegen zwaar bij de beslissing.

Duurzaamheid

Beleggers letten daarnaast ook meer op thema's zoals duurzaamheid, veiligheid en gezondheid. "Zo is niet alleen de oudere generatie zich bewust van het belang van duurzame grondstoffen, maar ook de groep jongere beleggers", zegt de hoofdeconoom.

Cornelissen noemt het frappant dat bijna de helft van de respondenten graag wil dat Nederlanders in 2016 duurzamer gaan beleggen, terwijl maar 27 procent dat zelf van plan is te doen.

"Daarbij speelt wellicht ook de inmiddels sterk achterhaalde gedachte dat duurzaam beleggen over het algemeen minder oplevert dan een niet-duurzame belegging, een rol."

Voor het onderzoek heeft Ruigrok Netpanel tenminste zeshonderd Nederlandse spaarders en beleggers met een beschikbaar vermogen van 5.000 euro ondervraagd.

Tip de redactie