Zorgverzekeraar VGZ heeft alle ziekenhuizen gecontracteerd

Coöperatie VGZ heeft met alle 83 ziekenhuizen afspraken gemaakt voor het volgende jaar. Klanten van deze verzekeraar kunnen daardoor zorg van alle ziekenhuizen vergoed krijgen.

VGZ heeft afspraken over de samenwerking, de kwaliteit en de service rondom ziekenhuiszorg vastgelegd in de contracten.

Naar eigen zeggen heeft de coöperatie "extra scherp gelet op de kosten van diagnoses, behandelingen en controles door ziekenhuizen".

Zo wil de verzekeraar "voorkomen dat premies onnodig stijgen en dat verzekerden onnodig hoge rekeningen moeten betalen". Een groot deel van de behandelingen in ziekenhuizen valt onder het eigen risico en moet dus door de verzekerde zelf betaald worden.

VGZ noemt de onderhandelingen met ziekenhuizen van de afgelopen weken "intensief". "Een aantal ziekenhuizen vroeg tarieven die aanzienlijk hoger waren dan de tarieven van vergelijkbare ziekenhuizen, zonder dat hiervoor een goede verklaring was."

Hogere ambities

Verder had een aantal ziekenhuizen "hogere amibities dan VGZ realistisch vindt". Uiteindelijk is het toch gelukt om met alle ziekenhuizen afspraken te maken.

Eerder deze maand waarschuwde het Groningse Martini Ziekenhuis nog voor de moeizame onderhandelingen met VGZ. Het ziekenhuis zei er niet uit te komen, vanwege een korting op het totale budget en het dragen van de risico's van dure geneesmiddelen.

VGZ reageerde door te zeggen dat het ziekenhuis "substantieel hogere prijzen" vraagt dan vergelijkbare ziekenhuizen. Verder ontkende de verzekeraar dat alle risico's van dure medicijnen op het bordje van het ziekenhuis terechtkomen.

Lees meer over:
Tip de redactie