Voorwaarden subsidie voor opwekken duurzame energie bekend

De overheid heeft bekendgemaakt waar particulieren en ondernemers aan moeten voldoen, als zij subsidie willen aanvragen voor het opwekken van duurzame energie.

Ondernemers en particulieren kunnen vanaf 4 januari subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en zogenoemde palletkachels. Daarvoor is volgend jaar 70 miljoen euro beschikbaar.

Het apparaat moet nieuw zijn en na 1 januari 2016 worden gekocht. Particuliere aanvragers kunnen pas een verzoek indienen als het apparaat al is geïnstalleerd. De subsidie moet uiterlijk drie maanden na het kopen van het apparaat zijn ingediend. Bovendien moet het apparaat minstens een jaar gebruikt worden.

Voor zakelijke gebruikers geldt dat zij juist nog geen koopovereenkomst mogen hebben als ze subsidie aanvragen. Binnen twaalf maanden na het verlenen van de subsidie, moet het apparaat in gebruik worden genomen. Ook zij moeten het apparaat minstens een jaar gebruiken.

De apparaten moeten ook aan specifieke voorwaarden voldoen. 

Zonneboiler

Een zonneboiler kost tussen de 2.000 en 5.000 euro. Afhankelijk van het type boiler, kan een aanvrager daar gemiddeld 650 euro subsidie voor krijgen.

Een hybride warmtepomp kost tussen de 5.000 en 7.000 euro. Voor een warmtepomp zijn subsidies tot 1.500 euro beschikbaar.

Palletkachel

Voor een palletkachel kan een huishouden 500 euro subsidie aanvragen. In een dergelijke kachel worden houtpallets verbrand. Hiermee kan de woning verwarmd worden. Zo'n kachel kost gemiddeld 4.000 euro.

Voor een biomassaketel krijgt een aanvrager 80 euro per kilowatt vermogen. Er geldt een minimum van 3.200 euro.

De subsidie komt voort uit het Energieakkoord dat in 2013 is gesloten. De regeling loopt tot en met eind 2020. Elk jaar wordt van tevoren bekendgemaakt welk bedrag er voor de regeling beschikbaar wordt gesteld.

Lees meer over:
Tip de redactie